About Chef Jotta

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία. Είμαι κόρη Ελλήνων μεταναστών με ηπειρωτικές ρίζες. Έχω σπουδάσει γερμανική και αγγλική φιλολογία στο Μπόχουμ της Γερμανίας κι έχω τρία παιδιά με τον σύζυγό μου Ανέστη Πολυχρονίδη. Είχαμε 15 χρόνια εστιατόριο  στο Ντόρτμουντ με αυθεντική ελληνική μεσογειακή κουζίνα , βασιζόμενη στα φρέσκα και αγνά υλικά. Το εστιατόριο „Wiewaldi“ ήταν για μένα το βασικό κίνητρο για να εντριφύσω στην μαγειρική και να γνωρίσουν οι Γερμανοί την ελληνική κουζίνα. Η τόση αγάπη γι αυτό που κάναμε οδήγησε στο να  βραβευτούμε πολλές φορές για την αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα με γνήσιες ελληνικές συνταγές. Το 2006 μετακομίσαμε στην Ελλάδα και έκτοτε έχω ολοκληρώσει την συγγραφή βιβλίων μαγειρικής τόσο στην ελληνική („Οικογένεια στην κουζίνα“) όσο και στην γερμανική γλώσσα (“Griechenland is(s)t anders“). Η αγάπη μου για την μαγειρική με οδήγησε να συμμετάσχω σε εβδομαδιαίες εκπομπές στην τηλεόραση , όπως το „Καλό Μεσημέρι“ και η „Οικογένεια στην κουζίνα“. Ταυτόχρονα έκανα ποικίλες παρουσιάσεις με συνταγές μαγειρικής σε  εφημερίδες και περιοδικά και συνεργάστηκα με εταιρίες τροφίμων για την δημιουργία συνταγών. Η παρουσία μου ήταν έντονη σε διεθνείς εκθέσεις ως πρέσβης της ελληνικής κουζίνας και οι συνεργασίες που είχα οφείλω να ομολογήσω ότι έγιναν στη συνέχεια πολύ δυνατές φιλίες ! Η συνεργασία μου με την αμερικάνικη γεωργική σχολή είχε σαν αποτέλεσμα την σύνταξη ενός νέου βιβλίου με τίτλο „Μέλι – Honey“, το οποίο αποτελείται από συνταγές μαγερικής με μέλι.

Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος και μας προσφέρει αφθονία σε αγνά υλικά. Αντιλαμβάνομαι την κουζίνα όμως και σαν πολιτισμό. Το καλό μαγείρεμα, το όμορφο στρώσιμο του τραπεζιού που μοιράζεσαι με την οικογένεια και τους φίλους σου είναι πολύ σημαντικά για μένα και φυσικά στοιχείο του πολιτισμού μας. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι να μαγειρεύουμε και να τρώμε μαζί, όσο πιο συχνά γίνεται. Και το πιο απλό φαγητό που θα μοιραστείς και θα απολαύσεις παρέα γίνεται ξεχωριστό. Απλά, υγιεινά και μεσογειακά μπορείτε να μαγειρέψετε με την οικογένειά σας, να στρώσετε ένα όμορφο τραπέζι και να απολαύσετε την ζεστασιά της οικογένειας.

Αγαπημένα παραθέματα της Chef Γιώτα;

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 

 

Μεγάλη τιμή για μένα να προλογίσω το νέο βιβλίο της αγαπητής Κυρίας Πολυ- χρονίδου, με θέμα το μέλι. Τιμή γιατί μια συνάδελφος αεικίνητη, πολυτάλαντη και δημιουργική μου εμπιστεύεται την δουλειά της και γιατί είναι ίσως το πρώτο βιβλίο συνταγών με μέλι που αναφέρεται σε αλμυρές γεύσεις και όχι μόνο σε γλυκές όπως συνηθίζεται. Η δημιουργικότητα της αγαπητής συναδέλφου και η απόφαση της για την έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου με ενθουσιάζει καθώς λείπει από τις βιβλιοθήκες μας και δίνει μια άλλη διάσταση σε ένα προϊόν απόλυτα φυσικό, υγιεινό, ζωογόνο και συμβολικό.

Οι μέλισσες προσφέρουν στην ανθρωπότητα ένα προϊόν σχεδόν μαγικό και απόλυτα ωφέλιμο, καθώς είναι κατ’ εξοχήν συνεργατικές, τόσο μέσα από αυτήν την διαδικασία της εργασίας όσο και της ζωής τους.

Μέχρι σήμερα πέρα από αποσπασματικές συνταγές που κατά κύριο λόγο εισήγαγαν το μέλι ως κύριο ή δευτερεύον συστατικό σε συνταγές ζαχαροπλα- στικής, δεν έχω δει κανέναν μας να αποτυπώνει σε ένα βιβλίο τις πολύπλευρες χρήσεις του μελιού στη μαγειρική.

Σε αυτό το βιβλίο ανοίγεται ένας γαστρονομικός ορίζοντας ο οποίος εξάπτει το ενδιαφέρον και την φαντασία του αναγνώστη, προσφέρει ιδέες και λύσεις για τον ερασιτέχνη αλλά και για τον επαγγελματία μάγειρα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο χρήσης του μελιού.

Οι συνταγές, απλά δοσμένες ώστε να είναι κατανοητές, με μεγάλη πρωτοτυπία και ευχρηστία, θεωρώ ότι θα ικανοποιήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους πιο απαιτητικούς.

Εύχομαι ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο, να τύχει μεγάλης αποδοχής και να μας γλυκάνει όλους.

 

Με κάθε σεβασμό

Νικόλαος Φωτιάδης

Αθήνα 17 | 10 | 2018